3D-geprinte kappenbril houdt zonlicht perfect tegen
José: “De kappenbril beschermt mijn ogen aan alle kanten tegen fel zonlicht. Het mooiste is dat hij lijkt op een gewone zonnebril. Voorheen zette ik altijd snel mijn bril af als er een foto werd gemaakt. Maar nu houd ik hem gewoon lekker op!”
Nachtblindheid, daar begon het mee. José Hamers (59) uit Haarlem zag al vanaf haar twintigste slecht in het donker. De oogarts deed het af als ‘vrouwenkwaal’. En dus liep ze er jaren mee door. Maar de klachten werden erger. Autorijden na zonsondergang was op een gegeven moment niet meer verantwoord. En overdag liep ze steeds vaker tegen dingen op. Na een bezoekje aan een oogkliniek in 2013 werd José direct doorgestuurd naar het AMC. Daar stelde de oogarts vast dat ze retinitis pigmentosa had. Een progressieve oogziekte waarbij de staafjes en later ook de kegeltjes in het netvlies verkalken. De oogaandoening is niet te genezen.
Retinitis pigmentosa: kokervisie door verkalkte staafjes
Retinitis pigmentosa leidt op den duur meestal tot ernstige slechtziendheid. Maar José kent ook lotgenoten die helemaal blind zijn geworden. “Dat kan bij mij ook gebeuren, maar het hoeft niet,” legt ze uit. Hoe ze met dat idee omgaat? “Ik schuif het voor me uit, daar wil ik nu gewoon nog niet aan denken. Misschien zie ik over vijf jaar helemaal niks meer, moet ik me daar nu dan al druk om gaan maken? Dat heeft weinig zin.”
Natuurlijk was ze van slag toen ze de diagnose hoorde. “Ik heb drie weken op de bank gezeten, zo van: wat moet ik nu? Straks kan ik niks meer. Daarna dacht ik: nú kan ik nog heel veel. Bovendien, het leven gaat door. Mijn kinderen woonden nog thuis, ik werkte en het huishouden moest gedaan worden. Dus ben ik van die bank afgekomen en weer verdergegaan.”
De oogaandoening heeft veel impact op José’s leven. “Mijn rijbewijs moest ik natuurlijk direct na de diagnose inleveren. En ik moet steeds meer hulp vragen. Mijn zicht is nog maar 8%, en het gezichtsveld is teruggelopen van 60% ten tijde van de diagnose naar 20% nu. De randen vallen weg, waardoor het lijkt alsof ik door een soort koker kijk. Ik zie dus heel weinig.”
Ook haar baan als senior gezinsverzorger bij gezinnen met een complexe zorgvraag was op een gegeven moment niet meer vol te houden. In 2015 werd José volledig arbeidsongeschikt verklaard. Ze bleef desondanks actief bij haar werkgever als administratief medewerker voor 7,5 uur per week. Totdat ook dat werk niet meer mogelijk was en ze in mei dit jaar definitief afscheid moest nemen op kantoor.
Positief ingesteld
Gelukkig is José positief ingesteld. En ook haar man en kinderen gaan relatief nuchter om met haar aandoening. “Ja mam, het is heel vervelend, maar het is nu eenmaal zo, zeiden de jongens. We hebben ermee leren leven. Als ik een glas wijn omstoot, pakt iemand een doekje en gaan we weer verder met eten. We maken er het beste van.”
“Mijn zoon vroeg laatst of ik een knoop aan zijn overhemd wilde zetten. Dat lukte! Ik krijg de draad nog wel door het oog van de naald, maar loop vervolgens rustig tegen een boom aan.” – José
José is blij dat ze nog best veel kan doen. “Ik fiets regelmatig met een maatje op de tandem. En ik wandel graag en luister naar audioboeken. En ik maak zelf kaarten. Dat duurt lang omdat ik slecht zie, maar het lukt nog. Verder ga ik graag naar musea. Mensen vragen soms waarom ik dat nog doe, met dat slechte zicht. Waarom niet?, zeg ik dan. Ik denk zelf dat ik wél alles zie, en als ik iets mis dan is dat jammer. Vooral van een afstand krijg ik best nog een goede indruk van een schilderij.”
Gewone zonnebril geen optie
De oogziekte retinitis pigmentosa gaat vaak gepaard met overgevoeligheid voor licht. Een gewone zonnebril is voor José geen optie, vanwege haar nachtblindheid. Een optometrist schreef speciale glazen voor die geel-oranje verkleuren aan de hand van de lichtintensiteit. Die werden in een groot montuur geplaatst zodat José de ‘zonnebril’ over haar eigen bril kon dragen. Geen ideale oplossing. “De glazen waren prima, maar twee brillen over elkaar, dat was te zwaar. De monturen drukten op mijn neus en bij warm, zweterig weer gleden ze naar beneden. Vaak droeg ik er ook nog een zonneklep of pet boven, om het zonlicht van bovenaf tegen te houden. Het was gewoon niet prettig.”
Vorig jaar luisterde ze naar een artikel in ‘Moet je Horen’, een gesproken tijdschrift voor blinden en slechtzienden. Het ging over Maatbril. “Ik heb contact opgenomen en in no-time kwam Jan-Berend bij mij thuis om een scan te maken van mijn gezicht.” Maatbril, het bedrijf dat brillen op maat maakt, printte vervolgens een 3D-montuur dat perfect aansluit op José’s gezicht. De speciale glazen konden worden overgezet.
Geen fel zonlicht meer langs de zijkanten
“Ik ben er zo blij mee,” vertelt José. “Ik ben er al mee wezen fietsen en het was heerlijk. Het montuur is lekker licht, hij zakt niet meer naar beneden. Bovendien komt er dankzij de kappen ook geen fel zonlicht meer langs de zijkanten naar binnen. Maar het mooiste is dat de kappenbril lijkt op een normale zonnebril. Voorheen zette ik altijd snel mijn bril af als er een foto werd gemaakt. Maar nu houd ik hem gewoon lekker op!”
Al met al heeft José goede ervaringen met Maatbril. “Het contact was snel gelegd, ik vond het ook heel prettig dat ze gewoon bij mij thuiskwamen voor het opmeten. Ik hoefde niet helemaal naar Amsterdam. Het is misschien niet de allergoedkoopste oplossing, maar als ik bedenk hoeveel geld ik kwijt ben geweest aan al die zonnebrillen die uiteindelijk toch niet goed zaten, valt het eigenlijk nog mee. Ik zou iedereen zo’n op maat gemaakte bril aanraden!”
Over de kappenbril
Een kappenbril sluit het gebied rondom de ogen zoveel mogelijk af van licht. Een uitkomst voor mensen die al dan niet door een oogaandoening last hebben van lichtgevoeligheid!
Maatbril maakt normaal gesproken brillen voor mensen met een afwijkende gezichtsvorm. Dankzij de biometrische 3D-scan kan een montuur precies worden aangepast aan de contouren van het gezicht. Ook bij de aanschaf van een kappenbril is deze techniek zeer geschikt. We ontwerpen een perfect passend montuur, waarbij we de opening tussen het montuur en het gezicht heel precies opvullen met materiaal dat geen licht doorlaat. Het resultaat: een bril die perfect past en zeer comfortabel draagt.
Heb je ook last van extreme lichtgevoeligheid, bijvoorbeeld door een oogaandoening? Een speciaal op maat gemaakte kappenbril beschermt je ogen en biedt comfort. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden! Mail ons via: hallo@maatbril.nl of bel ons: +31 20 3080 150.