Achter de schermen bij Maatbril: een unieke en gepersonaliseerde designbril op maat
Een bril op maat die er prachtig uitziet, lekker zit en speciaal is ontworpen voor jouw unieke gezicht? Dat kan! De brillen van Maatbril worden ontworpen door de Italiaanse designer Manfredi Scaglione. Iedere bril die hij ontwerpt, is geheel uniek en exclusief. Wij spraken Manfredi in de studio van Maatbril in Amsterdam en vroegen hem alles over zijn werk achter de schermen.
Manfredi (30) is sinds twee jaar de hoofddesigner van Maatbril. In de jaren ervoor deed hij veel ervaring op als ontwerper. Na zijn opleiding aan de European Institute of Design in Milaan werkte hij onder andere bij Zwitserse horlogemakers. Op jonge leeftijd besloten hij en zijn vriendin het roer om te gooien. Het stel verhuisde naar Nederland, waar Manfredi als freelancer voor verschillende bedrijven werkte.
Twee jaar geleden ging Manfredi aan de slag bij Maat. In het kantoor in Amsterdam werkt hij gepassioneerd aan het ontwerpen van monturen voor mensen met een uniek gezicht. Bijvoorbeeld voor mensen met het syndroom van Down. Die hebben vaak een iets ronder hoofd, lange wimpers en een lagere neusbrug, waardoor een goed passende bril lastig te vinden is.
Een bril op maat ontwerpen, hoe gaat dat eigenlijk?
“In eerste instantie verloopt het designproces vooral digitaal. Pieter of Jan Berend van Maatbril maakt de 3D-scan van het hoofd van de cliënt. Daarna kiest de cliënt één van de tientallen monturen die beschikbaar zijn. Ook de kleur bepaalt de klant helemaal zelf. Deze gegevens krijg ik digitaal doorgestuurd van Maatbril, samen met de aantekeningen over de specifieke kenmerken van de cliënt, zoals om welke afwijking of problematiek het gaat.
Die details zijn uitermate belangrijk, want de bril moet natuurlijk perfect op het gezicht aansluiten én comfortabel aanvoelen. Er zijn bijvoorbeeld klanten met een afwijkende schedelvorm. Een standaard montuur past daardoor niet. Het is aan mij om een innovatieve oplossing te vinden voor deze uitdagingen.”
Wat is er allemaal mogelijk bij een bril op maat?
“Met behulp van speciale software kan ik het ontwerp van het gekozen montuur volledig aanpassen aan het gezicht van de cliënt. Daarbij let ik onder andere op de stand van de ogen, de afstand naar de oren en allerlei andere afmetingen. Het is belangrijk dat het montuur nauwkeurig op de gezichtsvorm is afgestemd en de glazen precies goed voor de ogen zitten.
Veel aandacht gaat tijdens het ontwerpproces ook uit naar de brilpootjes, en dan met name naar het deel dat achter het oor komt. Dat lijkt misschien een onbelangrijk detail, maar juist bij onze klanten luistert dat heel nauw. Er zijn bijvoorbeeld patiënten die, door bepaalde tics, hun hoofd wild of ongecontroleerd bewegen, waardoor een gewone bril af kan vallen. Dat kunnen we oplossen door de pootjes van de bril te voorzien van extra gekromde uiteinden. Een ander voorbeeld: ik heb onlangs een bril ontworpen voor een klant die zonder oorschelpen geboren is. Ik heb de pootjes van de bril voorzien van extra pootjes die omhoog naar de bovenkant van de schedel lopen en de bril dragen. Daardoor blijft de bril goed zitten, zelfs met twee gehoorapparaten die we ook in het montuur geïntegreerd hebben.”
Wordt de bril bij jullie op kantoor gemaakt?
“Niet alle fasen van het proces vinden in onze studio plaats. Als het ontwerp klaar is, wordt het nog een laatste keer gecheckt. Daarna exporteer ik het computerbestand naar onze producent; een bedrijf dat brilmonturen vervaardigt met behulp van een 3D-printer. We hebben er bewust voor gekozen om deze stap van het proces aan deze organisatie uit te besteden; ze zijn de marktleider op dit gebied, en dat merk je aan het fantastische resultaat.”
3D-printen? Wat is daar het voordeel van?
“Het brilmontuur wordt gemaakt van polyamide, een sterke en tegelijkertijd zeer flexibele nylonsoort. De 3D-geprinte onderdelen bestaan uit één stuk, wat zorgt voor meer stevigheid. De bril is heel licht in gewicht en bovendien stevig en hoog van kwaliteit; een groot voordeel voor onze cliënten. De 3D-techniek draagt wat dat betreft ook bij aan de duurzaamheid van de bril. We krijgen bovendien veel minder extra onderdelen binnen en er is dus minder afval. En we produceren geen brillen op grote schaal, maar per stuk en echt alleen op aanvraag.
We kijken bij Maatbril ook naar de mogelijkheden om brillen te maken van bijvoorbeeld gerecycled kunststof. Maar dat is lastig, want niet iedere kunststofsoort is hiervoor geschikt. We houden de ontwikkelingen op dit gebied goed in de gaten.”
Wat gebeurt er na het printen van de bril?
“Het montuur dat wij aangeleverd krijgen, bestaat uit drie stukken; het frame plus de pootjes. De onderdelen zijn wit en het frame bevat nog geen glazen. Hier, in onze studio, wordt de bril gekleurd. We hebben meer dan tien verschillende tinten waarin we de bril op maat kunnen leveren. Tegenwoordig zitten er ook lichtere kleuren tussen, zoals blauw en lichtroze. Die zijn populair bij de kinderen. Er komen binnenkort ook weer nieuwe kleuren bij.
Wanneer alles de juiste kleur heeft, zet ik de onderdelen aan elkaar en monteer ik glazen in het frame. Ook die worden geleverd door een gespecialiseerd bedrijf. We werken hiervoor samen met leveranciers uit Nederland en Zweden.
Als ‘finishing touch’ voorzie ik de bril nog van een gegraveerd naamplaatje, bijvoorbeeld met een telefoonnummer. Mocht de cliënt de bril ooit verliezen, dan is hij gemakkelijker terug te vinden. De cliënt mag zelf kiezen wat hij of zij in de bril laat graveren, dit kan ook een leuke emoji zijn! Daarna verpakken we de bril in een mooie brillendoos, die ook speciaal voor Maatbril ontworpen is. De bril is dus echt een uniek en exclusief exemplaar; helemaal op maat gemaakt, afgestemd op de wensen van de klant en voorzien van een persoonlijk detail.”
Het klinkt als iets waar veel tijd in gaat zitten…
“Klopt. Hoewel dat ook nog wel per ontwerp verschilt. De meeste tijd besteed ik aan bedenken van een oplossing voor de specifieke wensen van de cliënt. De software neemt vervolgens een aantal taken over. Een bril die weinig aanpassingen vereist, is natuurlijk sneller klaar dan een bril die op meerdere fronten een afwijkend design nodig heeft. Een kappenbril, een bril die aan alle kanten het gezicht afsluit voor zonlicht en wind, is bijvoorbeeld heel complex.”
Brilmonturen op maat ontwerpen: kwam die specialiteit ook aan bod op de Design School?
“Nee, maar de principes van Product Design kun je eigenlijk bij elk soort ontwerp toepassen. Wat ik zo leuk vind aan mijn werk als designer bij Maat is het feit dat het om meer gaat dan de esthetiek. De bril moet niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel. Iedere klant, iedere bril is anders; ik heb in de afgelopen twee jaar zoveel verschillende uitdagingen voorbij zien komen!
Het is ook heel dankbaar werk. Met de bril op maat kunnen cliënten goed zien, soms zelfs voor het eerst in hun leven. Ik kan me nog herinneren dat we een aangepast montuur hebben gemaakt voor een vijfjarig meisje met het syndroom van Down. Ze kreeg de bril op, begon te stralen en gaf ons een knuffel. Dat zegt toch alles! Maar ook ouderen zijn dolblij met hun unieke en modieuze bril op maat. Op die manier iets te kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven, dat geeft mij als designer enorm veel voldoening.”
Wil je meer weten over Maatbril en alle mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op via: hallo@maatbril.nl of bel ons: +31 20 3080 150.