Gezinscoach brengt structuur en rust terug in het gezin
De zorg voor een zorgintensief gezinslid in combinatie met opvoedkundige taken kan soms erg complex zijn. Met als gevolg dat het heel moeilijk kan zijn voor ouders die zich radeloos voelen om de rust en balans in het gezin weer terug te vinden. Gezinscoach Frieda Eichhorn-Persoon helpt gezinnen waarvan een of meerdere gezinsleden kort- of langdurig zorg nodig hebben de volledige regie weer terug te krijgen. In dit interview vertelt Frieda ons meer over wat Gezinscoach precies doet.
Als moeder van een kind met het syndroom van Down en mantelzorger voor haar doofblinde moeder, weet Frieda zich precies in te leven in gezinnen waarbij de balans weg is. “Vaak voelen ouders zich alsof zij compleet de controle zijn kwijtgeraakt. Samen gaan we weer proberen te kijken naar alle dingen die juist wél goed gaan”, zegt Frieda. “Vanuit mijn eigen ervaring als moeder en mantelzorger heb ik geleerd altijd te denken in oplossingen en vooral de positiviteit van alles in te zien. Vanuit deze motivatie adviseer ik ouders, waarbij ik de focus met name leg op wat er nog wel kan en wat er nog wel goed gaat.”
Advies en begeleiding naar de juiste zorg
“Als een lid van het gezin een beperking heeft, heeft dat effect op alle gezinsleden”, zegt Frieda. “En deze coronatijd heeft een grote impact op het gezin als geheel: de kinderen zijn bijvoorbeeld vaker thuis, het dagelijkse ritme van de kinderen verandert, en ook de ouders werken vaker thuis. Voor veel ouders kan het dan net even té veel worden.”
Daarnaast trekken ouders eigenlijk vaak net te laat aan de bel. Hierdoor schakelen ze pas hulp in op het moment dat zij zich echt radeloos voelen. “Ouders zeggen dan dat zij het niet meer aankunnen. Ik kijk dan met de ouders welke patronen zich voordoen in het gezin en hoe we de situatie kunnen aanpakken”, zegt Frieda.
Gezinscoach Frieda geeft advies op verschillende specialisatiegebieden, afhankelijk van waar het gezin behoefte aan heeft. Zo kan zij ouders tips geven over hoe een hoogsensitief kind het beste kan omgaan met prikkels. “Soms is er bij het kind al wel een bepaalde diagnose gesteld, maar staan ze nog weken tot maanden op de wachtlijst totdat zij professionele zorg ontvangen. Voor sommige ouders kan deze periode erg moeilijk zijn. Ik speel in op die behoefte door vrijblijvend bij hen langs te komen om hen op weg te helpen en advies te geven. Op die manier kan ik hen begeleiden naar de juiste zorg. Want het feit blijft natuurlijk dat een coach geen therapeut is en ook geen arts.”
Hulp bij verschillende zorgaanvragen
“Vooral ouders met een zorgintensief kind kunnen op een gegeven moment in een driehoek terecht komen van zorg, gemeente / overheid en onderwijs. Dat kan heel ingewikkeld zijn, met name wanneer het gaat om het aanvragen van bepaalde zorg. Ouders worden van zorgverlener naar zorgverlener doorverwezen, waardoor ze op een gegeven moment het gevoel krijgen dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd.”
Volgens Frieda schiet begeleiding op dit gebied vaak tekort voor de ouders. Gezinscoach biedt daarom ook praktische hulp, onder andere op het gebied van wet- en regelgeving binnen de (jeugd)zorg. “Met name de PGB-aanvraag en zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz-aanvraag) kunnen heel complex zijn voor ouders, zeker als ze al zoveel andere zorg moeten regelen. Ik kan ouders bijvoorbeeld helpen met het opstellen van een budgetplan voor de PGB-aanvraag of ik help hen op weg bij de Wlz-aanvraag. Vanuit mijn netwerk kan ik hen gemakkelijk doorverwijzen naar de juiste zorgverleners”, zegt Frieda.
Bewustwording en inclusie creëren
Het creëren van inclusie is ook een van de doelstellingen van Frieda: “Als ervaringsdeskundige is voor mij niets standaard of normaal. Voor mij hoeft niet alles in hokjes geplaatst te worden. Ieder gezin is anders en werkt anders. Inclusie vind ik daarom erg belangrijk.”
Ouders voelen zich vaak te bezwaard of beschaamd om hulp in te schakelen wanneer zij het gevoel hebben het even niet meer te weten. Frieda vindt het daarom belangrijk om te benadrukken dat die schaamte onterecht is: “Ik vertel deze ouders dan ook graag dat het okay is om je als gezin zo te voelen, dit hoort er ook bij. Bijna elk gezin moet met lastige situaties dealen. Sommige gezinnen wellicht meer dan andere. Maar soms staat je leven gewoon helemaal op zijn kop. Dan help ik deze ouders graag om stapje voor stapje de touwtjes weer in handen te hebben. Zo komt er weer langzaam ruimte voor rust en ontspanning.”
Meer weten?
Gezinscoach en ervaringsdeskundige Frieda Eichhorn, moeder van Joris, geeft onder andere advies over hoe jij en jouw kind om kunnen gaan met prikkels. En indien nodig kan zij jou doorverwijzen naar de juiste therapeuten. Ga voor meer informatie naar: https://www.gezinscoach.nl/.
Maatbril ontwikkelde een BCD-bril voor Joris, de zoon van Frieda: een bril die comfortabel gedragen kan worden in combinatie met zijn gehoorapparaten.