Maatbril werkt samen met Downpoli van Alrijne Ziekenhuis: interview met Kinderarts dr. Weijerman
Dr. Weijerman is werkzaam als kinderarts bij Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Op de Downpolikliniek leidt hij als Coördinerend Downspecialist het team van medische specialisten en begeleidt hij zijn cliënten. Dr. Weijerman doet zijn werk met veel plezier: “Kinderen zijn echt een open boek, in de zin dat ze heel erg eerlijk zijn. Er zit nooit franje omheen. Vooral bij kinderen met Down is dat zo. Dat vind ik het leuke aan kindergeneeskunde.” Met 35 jaar ervaring en expertise als kinderarts weet dr. Weijerman als geen ander hoe belangrijk goede en persoonlijke oogzorg is voor kinderen met het syndroom van Down. En daar hoort een goed zittende bril volgens dr. Weijerman ook bij.
“Kinderen met het syndroom van Down kunnen veel verschillende aandoeningen hebben, zo hebben ze vaak problemen met hun zicht, gehoor en spraak. […] Ook hebben ze een andere stand van de oren, waardoor de bril vaak niet goed op het gezicht blijft zitten.”
– dr. Weijerman, Kinderarts, Coördinerend Downspecialist bij Alrijne Ziekenhuis
Landelijk gerenommeerd expertisecentrum
Naast een kinderarts, bestaat het team op de polikliniek uit een logopedist, KNO-arts, orthopedagoog, orthoptist en fysiotherapeut. Door deze interdisciplinaire samenwerking kan de patiënt binnen één controleafspraak langs de verschillende specialisten op de poli. Dr. Weijerman: “Aan het einde van de dag nemen we alle patiënten nog een keer kort door en bespreken we wat de belangrijkste aandachtspunten en conclusies zijn. Deze bespreek ik vervolgens met de (ouders van de) patiënt in het telefoongesprek dat daaruit volgt.”
Het team van de Downpoli bij Alrijne biedt dus een zeer brede en specialistische zorgverlening. Volgens dr. Weijerman is er dan ook veel vraag naar hun expertise op dit gebied: “De patiënten die naar mijn poli komen, komen uit het hele land.” Daarnaast werkt de Downpoli van Alrijne Ziekenhuis nauw samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam. Samen vormen zij Down Centrum Nederland (DCN), locatie West-Nederland. Hierdoor is de Downpoli niet alleen een polikliniek, maar ook een expertisecentrum voor cliënten door heel Nederland.
Goed zien is belangrijk, juist voor een kind met Down
Volgens dr. Weijerman is goede oogzorg erg belangrijk: “Als je niet kunt zien, kun je je niet ontwikkelen en als je niet goed kunt zien, kun je bepaalde dingen niet doen.” Dr. Weijerman geeft een voorbeeld:
“Er was laatst een jongen van 16 jaar. Hij durfde de bus niet uit te stappen. In eersteinstantie dachten ze dat hij gedragsproblemen had. Maar wat bleek: hij wilde de bus niet uit omdat hij geen diepte kon zien. Daarom is het – juist voor kinderen met syndroom van Down die soms ook niet kunnen praten – heel belangrijk om te weten of zij kunnen zien en om daarachter te komen.”
Daarom werkt de Downpoli ook samen met een specialist bij expertisecentrum Koninklijke Visio. Deze specialist kijkt naar het gezichtsvermogen van de patiënt en verwijst de patiënt eventueel door naar de oogarts voor nader onderzoek. Op die manier zorgt de Downpoli ervoor dat de ogen van de kinderen regelmatig worden gecontroleerd.
Een bril die niet van de neus glijdt
“Kinderen met het syndroom van Down kunnen veel verschillende aandoeningen hebben, zo hebben ze vaak problemen met hun zicht, gehoor en spraak”, zegt dr. Weijerman. Een goede bril is daarom vaak nodig. Door de anatomie van een kind met Down zitten gewone brilmonturen echter vaak niet goed: “Kinderen met het syndroom van Down hebben vaak een lage neusbrug en een plattere neus, waardoor de bril heel makkelijk eraf kan glijden. Ook hebben ze een andere stand van de oren, waardoor de bril vaak niet goed op het gezicht blijft zitten”, legt dr. Weijerman uit.
“Het mooie aan Maatbril vind ik dat zij een product leveren dat heel erg individueel op het kind gericht is: ze maken een bril die geheel is afgestemd op de anatomie van een kind met Down, waardoor de bril perfect blijft zitten”, zegt dr. Weijerman.
“Maatbril biedt eigenlijk een 2-in-1-oplossing: ze ontwikkelen een bril precies afgestemd op het gezicht van het kind, waardoor deze goed zit. Ten tweede maken ze de bril van goed materiaal dat heel wat kan hebben: dit is ook fijn voor deze kinderen omdat hun bril vaak sneller kapot gaat.”
Maatbril zelf ervaren
In een aparte ruimte op de Downpoli kunnen de ouders of verzorgers meer informatie inwinnen over Maatbril en de werkwijze of direct een afspraak inplannen voor een meting aan huis. “Ik laat de keuze graag aan de ouders zelf, maar ik wil hen niet de kans ontzien om Maatbril zelf te kunnen ervaren voor hun kind”, zegt dr. Weijerman. “Ik zeg vaak: ‘Kijk of het wat voor jou is’.
Volgens dr. Weijerman zijn ouders blij met Maatbril: “Ik hoor van ouders zelf ook dat zij goede ervaringen hebben met Maatbril. Dat is heel fijn, als de bril niet goed zit en steeds afzakt, biedt Maatbril dus een oplossing die wél werkt voor het kind.” Daarnaast verloopt de ontwikkeling van de bril ook vrij makkelijk volgens dr. Weijerman: “Voor de ouders en het kind vind ik het een comfortabele manier om de bril te laten aanmeten. Er hoeft in principe alleen een brilrecept worden aangeleverd en het wordt geregeld.”
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe wij ervoor zorgen dat we jouw Maatbril coronaproof kunnen opmeten? Neem vrijblijvend contact met ons op via: hallo@maatbril.nl of bel ons: +31 20 3080 150.
Over dr. Michel Weijerman
Weijerman werkt al 12 jaar bij Alrijne Ziekenhuis. Op de Downpoli begeleidt en onderzoekt hij als algemeen kinderarts kinderen met het Downsyndroom tot 18 jaar. Daarnaast ziet hij tijdens consult ook patiënten in de transitieleeftijd, tussen 18 en 25 jaar. Naast het leiden van de polikliniek is Weijerman ook voorzitter van de Medische Richtlijn Downsyndroom.
Over Alrijne Zorggroep
Alrijne Zorggroep heeft drie ziekenhuizen in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn. Voor meer informatie, bezoek de website: https://www.alrijne.nl/.