Als je goed ziet is de wereld groter!
Waarom orthoptist Wijnanda Asjes Maatbrillen aanraadt aan mensen met Downsyndroom.
Wijnanda Asjes is orthoptist en werkt bij Bartiméus: een landelijke organisatie voor blinden en slechtzienden. Ze werkt veel met mensen met verstandelijke beperkingen zoals Downsyndroom.
Al een paar jaar raadt Wijnanda Maatbrillen aan bij veel van haar cliënten met Downsyndroom. We spraken haar om er achter te komen waarom Maatbrillen een uitkomst zijn voor deze groep:
1. Op maat gemaakt voor elk gezicht
Bij mensen met Downsyndroom komt een afwijkende gezichtsvorm vaak voor. Vaak ontbreekt de neusbrug waardoor gewone brillen vaak niet goed zitten. Gewone brillen zijn daar namelijk niet voor gemaakt. Brillen glijden bijvoorbeeld van de neus of zitten scheef. Maatbrillen zijn precies op maat gemaakt. Een 3D scan van het gezicht zorgt ervoor dat de bril precies recht zit en niet naar beneden glijdt.
2. Maatbrillen werken heel goed samen met longline glazen
Wanneer iemand met Downsyndroom een bifocale bril nodig heeft worden er vaak longline glazen geadviseerd. Longline glazen zijn geen standaard bifocale glazen. In plaats van het kleine ‘venster’ waar doorheen moet worden gekeken voor zicht dichtbij, hebben longline glazen hiervoor een veel groter oppervlak. Het glassegment voor dichtbij neemt zelfs de helft van het glas in beslag. Zoeken naar dat kleine venster hoeft daardoor niet meer.“Longline glazen geven geweldige resultaten. We zien dat mensen met Downsyndroom meer gaan lezen of zelfs oude activiteiten weer oppakken.”
Belangrijk bij longline glazen is dat de scheidingslijn tussen de verschillende glassegmenten precies op de juiste hoogte zit. Bij de brillen van Maat kan dat nauwkeurig worden afgesteld, waardoor ook mensen met Downsyndroom de voordelen van de longline glazen kunnen ervaren.
“Doordat Maat brillen niet vaak afgezet worden blijven ze ook in model en blijven zij goed zitten.”
3. Maar ook met een cilinder!
Ook voor brillen met een cilinder is het zeer belangrijk dat de bril recht zit.“Als een cilinder scheef zit dan kijkt dat heel onplezierig. Je krijgt er knallende hoofdpijn van en kan er heel beroerd van worden.”
4. Maatbrillen voorkomen weerstand en negatieve associaties
Als een bril niet goed zit wordt hij niet goed gedragen. Vaak zetten mensen met Downsyndroom hun bril af omdat hij oncomfortabel zit of onplezierig kijkt. Logisch, toch?
“Maar je moet je voorstellen dat iemand die voortdurend zijn bril af zet daar steeds op gewezen wordt. ‘Je moet je bril op!’ horen ze zo vaak, dat het weerstand oplevert en voor gedragsmatige problemen kan zorgen. Zo ontstaat er een negatieve associatie met brillen.”
Maatbrillen zijn comfortabel omdat ze goed op het gezicht zitten. Ze zijn zo licht en flexibel dat je amper merkt dat je een bril op hebt. Daardoor worden ze veel minder vaak afgezet en blijft de associatie met een bril positief!
5. Minder vaak afzetten, dus minder snel stuk
“Doordat Maatbrillen precies aansluiten op het gezicht worden ze minder vaak op- en afgezet. Ze blijven hierdoor beter in model. Laatst vertelde een moeder mij dat haar zoon met Downsyndroom bijna iedere maand een bril versleet. Ze was er eigenlijk klaar mee en toen zei ik: probeer Maat dan als laatste poging. Nu zet hij zijn bril niet meer af omdat het zo goed zit. En hij gaat dus niet meer stuk! Dit is echt een succesverhaal!”
“Als een bril goed zit, dan wordt hij goed gedragen. Dat geeft een enorme winst in de kwaliteit van zien. En als je zicht goed is kun je meer, en is de wereld groter!”
6. Het scanproces is een veel aangenamere ervaring
Een groot voordeel van Maatbrillen is dat het op maat maken heel makkelijk gaat. De 3D scan wordt gemaakt door op 1 meter afstand met een iPad om het hoofd heen te lopen. Dit kan gewoon op afspraak bij jullie thuis, en hoeft dus niet in een drukke brillenwinkel. Dit levert veel minder stress op. “Normaal gesproken ga je naar een brillenwinkel vol prikkels waar je soms wel 10 tot 20 monturen moet passen. Probeer dat maar eens met iemand die dat waarschijnlijk niet wil of snel afgeleid is. Met de scan die Maat maakt ben je zo klaar. Het gezicht hoeft er niet eens voor aangeraakt te worden.”
7. Een betere kwaliteit van zien leidt tot een betere kwaliteit van leven
Het belangrijkste van Maatbrillen is dat ze zorgen voor beter zicht bij mensen met Downsyndroom, simpelweg omdat ze goed zitten.“Een niet goed zittende bril zorgt voor vermoeidheid. Het kost namelijk veel meer energie. Als je je voortdurend moet inspannen om dingen goed te zien ben je veel eerder overbelast. Maar Maatbrillen zijn goed zittende brillen. En als een bril goed zit, dan wordt hij goed gedragen. Dat geeft een enorme winst in de kwaliteit van zien. En als je zicht goed is kun je meer, en is de wereld groter!”
Uit de succesverhalen van zowel kinderen als volwassenen blijkt dat Maatbrillen een grote impact hebben op de levens van mensen met Downsyndroom. Daarom raadt Wijnanda de brillen vooral aan, aan mensen die problemen ondervinden bij het dragen van een bril, aan mensen met een (kleine) gezichtsafwijking en aan mensen waarvoor het bezoeken van een opticiën niet- of nauwelijks mogelijk is.
Denk je dat een Maatbril ook voor jou een uitkomst kan zijn?